Narancsos almalekvár
Pucolj meg két és fél kiló almát, és tedd citromos vízbe, hogy ne barnuljanak meg. Ha mind megvan, reszeld le az almákat, és locsold meg négy citrom levével. Reszeld bele négy nagy narancs héját és nyomkodd bele a levüket is. Szórd meg egy púpozott kávéskanálnyi fahéjjal, egy fél kanálnyi őrölt gyömbérrel és ugyanennyi szerecsendióval. Csurgass rá három kanál mézet, adj hozzá harminc deka kristálycukrot és két dzsemfixet. Először mérsékelt tűzön kevergesd pár percig, majd nagy lángon forrald össze. Még forrón töltsd üvegekbe (kb. öt-hat normál befőttesüveg), és fordítsd meg őket legalább 5 percre, hogy "rácuppanjon" a lekvár a fedőre, és kész is az isteni lekvár! Palacsintába, karácsonyi süteményekhez nagyon finom!
|