Csokis vaníliás karika
Hozzávalók:
a tésztához: 25 dkg Rama Sütőmargarin; 70 dkg finomliszt; 1 sütőpor; 1 mokkáskanál só; 1 citrom reszelt héja; 4 tojás; 2 vaníliás cukor; 25 dkg kristálycukor
a formáláshoz: finomliszt
a csokoládémázhoz: 20 evőkanál kristálycukor; 12 evőkanál víz; 8 evőkanál keserű kakaópor; 3 evőkanál finomliszt; 4 evőkanál olaj; pár csepp ecet
Elkészítés:
1. A puha (szobahőmérsékletű) margarint a kétféle cukorral, a tojásokkal, a citrom reszelt héjával, a sóval és a sütőporral összeforgatott liszttel összegyúrjuk. Kicsit ragacsos marad a tészta, de így jó. Folpackba csomagoljuk, és egy éjjelen át hűtőszekrényben pihentetjük.
2. Másnap meglisztezett gyúrólapra borítjuk, és elfelezzük, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ezután 7-8 milliméter vékonyságúra ellapítjuk, majd egy kb. 5 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk. A kis tésztakorongok közepét 1-1,5 cm átmérőjű szaggatóval szúrjuk ki. Az így előkészített karikákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) 12-15 perc alatt megsütjük. Ha negyedórán át sütjük, kicsit szárazabb, kekszesebb lesz, míg 12 perc után inkább omlós.
3. A mázhoz valókat lábasba rakjuk, és kevergetve addig melegítjük, míg a cukor fel nem olvad benne, és az egész egy sűrű, sima massza nem lesz. A tűzről lehúzzuk, amikor már csak langyos, az olajat és az ecetet is belekeverjük.
4. A vaníliás karikák egyik oldalát belemártjuk, dermedni hagyjuk. Előfordulhat, hogy a csokimáz időközben annyira kihűl, hogy nem lehet belemártani a kis karikákat. Ilyenkor mindössze annyi a teendő, hogy egy kicsit újra megmelegítjük.
|