Csokis vanlis karika
Hozzvalk:
a tszthoz: 25 dkg Rama Stmargarin; 70 dkg finomliszt; 1 stpor; 1 mokkskanl s; 1 citrom reszelt hja; 4 tojs; 2 vanlis cukor; 25 dkg kristlycukor
a formlshoz: finomliszt
a csokoldmzhoz: 20 evkanl kristlycukor; 12 evkanl vz; 8 evkanl keser kakapor; 3 evkanl finomliszt; 4 evkanl olaj; pr csepp ecet
Elkszts:
1. A puha (szobahmrsklet) margarint a ktfle cukorral, a tojsokkal, a citrom reszelt hjval, a sval s a stporral sszeforgatott liszttel sszegyrjuk. Kicsit ragacsos marad a tszta, de gy j. Folpackba csomagoljuk, s egy jjelen t htszekrnyben pihentetjk.
2. Msnap meglisztezett gyrlapra bortjuk, s elfelezzk, hogy knnyebb legyen vele dolgozni. Ezutn 7-8 millimter vkonysgra ellaptjuk, majd egy kb. 5 cm tmrj szaggatval kiszrjuk. A kis tsztakorongok kzept 1-1,5 cm tmrj szaggatval szrjuk ki. Az gy elksztett karikkat stpaprral blelt tepsire rakjuk. Elmelegtett stben, kzepes lnggal (175 C, lgkeverses stben 160 C) 12-15 perc alatt megstjk. Ha negyedrn t stjk, kicsit szrazabb, kekszesebb lesz, mg 12 perc utn inkbb omls.
3. A mzhoz valkat lbasba rakjuk, s kevergetve addig melegtjk, mg a cukor fel nem olvad benne, s az egsz egy sr, sima massza nem lesz. A tzrl lehzzuk, amikor mr csak langyos, az olajat s az ecetet is belekeverjk.
4. A vanlis karikk egyik oldalt belemrtjuk, dermedni hagyjuk. Elfordulhat, hogy a csokimz idkzben annyira kihl, hogy nem lehet belemrtani a kis karikkat. Ilyenkor mindssze annyi a teend, hogy egy kicsit jra megmelegtjk.
|