Medvehagymás pogácsa
50 dkg finomliszt, 2 tojás, 25 dkg Rama, 1 pohár (2 dl) zsíros tejföl, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 tk cukor, 2 tk só, 1 csokor medvehagyma, reszelt sajt
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, és a sót.
Langyos tejbe tesszük a cukrot, és az élesztőt megfuttatjuk benne. A megfuttatott élesztőt beleöntjük a masszába és az egészet összegyúrjuk, majd az apróra vágott medvehagymát is belegyúrjuk. Elég laza állagú tésztát kapunk, amit 2 órára a hűtőbe teszünk pihenni.
Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk és hajtogatjuk, majd fél órára ismét a hűtőbe tesszük. A hajtogatást még kétszer/háromszor megismételjük. Végül lisztezett deszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A pogácsákat felvert tojással megkenjük, és sajttal meghintjük. 180 °C-os, előmelegített sütőben, légkeveréssel 25-30 percig sütjük, míg a pogácsák teteje szép aranyszínű nem lesz.
|